Ilość pożywienia musi być dostosowana do indywidualnego zapotrzebowania na energię, które zależy m.in. od płci, wieku i trybu życia, poziomu aktywności fizycznej oraz innych czynników. Dla utrzymania prawidłowej masy ciała bardzo istotny jest, bowiem prawidłowy bilans pomiędzy ilością spożytych a spalonych kalorii. Składnikami pokarmowymi dostarczającymi energii są węglowodany, białka i tłuszcze.
Jakie
powinny być proporcje pomiędzy węglowodanami, tłuszczami i białkami?
Dobowe
zapotrzebowanie w wartościach kalorycznych pokarmu powinny stanowić:
Dla osób dorosłych, prowadzących
umiarkowanie aktywny tryb życia zapotrzebowanie dobowe wynosi: dla kobiet około
2000 – 2200 kcal, a dla mężczyzn 2500 – 3000 kcal.Faktyczne zapotrzebowanie energetyczne
osób z prawidłową masą ciała można obliczyć mnożąc aktualną masę ciała w kg x
30.
Ile powinno się ważyć?
Należną masę ciała dla osób
dorosłych można obliczyć według wzoru:
Często korzysta się ze wskaźnika
masy ciała (BMI-Body Mass Index) obliczanego wg. wzoru:
BMI = masa ciała
(kg)/wzrost (m)2
Zakres normy BMI wynosi 18.5 –
25, o nadwadze świadczy BMI 25 –29, a wartość BMI powyżej 30 wskazuje na
otyłość.
Organizatorzy programu
Patroni programu
Patroni honorowi