Każdemu czasem zdarza się wyrzucać zepsutą żywność i są różne tego powody. Zdarza się, że nie dostosujemy ilości zakupów do swoich potrzeb, albo niewłaściwie obchodzimy się z produktami w domu.  Wyrzucając żywność, marnujemy nie tylko pieniądze, ale energię i środki potrzebne do jej wyprodukowania. Pamiętajmy o tym, że wielu ludziom na świecie brakuje żywności. W Polsce ponad 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie.

Żywność może dłużej pozostać przydatna do spożycia, jeśli będzie odpowiednio transportowana, przechowywana i wykorzystana.

Umiejętne gospodarowanie oraz właściwa organizacja stanowi podstawę niemarnowania żywności. Właściwie postępuj z jedzeniem, stosując poniższe zasady:

  • zwracaj uwagę na jakość żywności podczas zakupów;
  • jeżeli w lodówce zostały niewielkie ilości różnych produktów, bądź twórczy, wykaż inicjatywę i stwórz z nich danie według własnej inwencji;
  • jeśli zamówisz zbyt dużą ilość jedzenia, zabierz je na wynos - większość potraw doskonale nadaje się do zjedzenia następnego dnia;
  • pamiętaj, że poszczególne produkty w lodówce mają różne miejsce przechowywania i dłużej zachowują świeżość, jeżeli zostaną właściwie położone.

Organizatorzy programu

Fundacja
Żywność, Aktywność
Fizyczna i Zdrowie

Współorganizatorzy

Konsorcjum
Teraz Polska
Trzyma Formę!

Partnerzy programu

Patroni honorowi

Patroni programu

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij