Jak nie marnować żywności, czyli o przechowywaniu produktów w domu
Każdemu czasem zdarza się wyrzucać zepsutą żywność i są różne tego powody. Zdarza się, że nie dostosujemy ilości zakupów do potrzeb domowników, albo niewłaściwie obchodzimy się z produktami w domu.  Wyrzucając żywność marnujemy nie tylko pieniądze, ale energię i środki potrzebne do jej wyprodukowania. Pamiętajmy o tym, że wielu ludziom na świecie żywności brakuje.W Polsce ponad 2 mln Polaków żyje w skrajnym ubóstwie.

Żywność może dłużej pozostać świeża i dobra do spożycia, jeśli będzie odpowiednio transportowana, przechowywana i wykorzystana. Właściwa dbałość o żywność pomaga ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia oraz straty wartości odżywczej produktów lub dań.

Umiejętne gospodarowanie oraz właściwa organizacja stanowi podstawę nie marnowania żywności. Jako konsumenci mamy bardzo duży wpływ na to, co kupujemy i zjadamy – wykorzystajmy lepiej te możliwości, stosując poniższe zasady:
  • Przygotuj listę zakupów przed wyjściem do sklepu;
  • Rób zakupy będącym sytym/Nie rób zakupów będąc głodnym;
  • Zwracaj uwagę, na jakość żywności podczas wybierania produktów;
  • Kupuj żywność w miejscach, gdzie jest właściwie przechowywana;
  • Utrzymuj porządek w szafkach i lodówce - stosuj zasadę „Pierwsze weszło – pierwsze wyszło” tzw. FIFO;
  • 3xP: Planuj, Przeliczaj i Przyrządzaj z głową;
  • Właściwie transportuj i przechowuj żywność.

Organizatorzy programu

Fundacja
Żywność, Aktywność
Fizyczna i Zdrowie

Współorganizatorzy

Konsorcjum
Teraz Polska
Trzyma Formę!

Partnerzy programu

Patroni honorowi

Patroni programu

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij