Przed Tobą trudny
egzamin, sprawdzian, klasówka? Boisz się, że nie starczy czasu na naukę?
Spokojnie! Jest
na to niezawodny sposób. Wystarczy, że wzmocnisz swój organizm odpowiednią
dietą, a odwdzięczy Ci się lepszą kondycją, zdolnością analizowania i
zapamiętywania.
Najbardziej pomogą Ci w tym oczywiście witaminy i składniki
mineralne. Znajdziesz je przede
wszystkim w warzywach i owocach.
Mają one kluczowe
znaczenie dla prawidłowej pracy i rozwoju Twojego organizmu. Dbają o doskonałą
dyspozycję organizmu, wspomagają system nerwowy, uodparniają organizm na
choroby i dają mnóstwo energii.
Surowe owoce i warzywa dostarczają witaminy C, w warzywach liściastych
(szpinaku, kapuście, sałacie, brokułach oraz w niektórych owocach) znajdziesz
również witaminę K; a ciemnozielone rośliny liściaste dostarczają dodatkowo
witamin z grupy B.
Warzywa
i owoce to również bogactwo makro- i mikroelementów – np. magnezu, potasu czy
wapnia.
Ponadto,
tak jak wszystkie produkty roślinne, warzywa i owoce zawierają również błonnik.
Ma on kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie
jest on wprawdzie trawiony ani wchłaniany, ale zapewnia prawidłowe działanie
twojego układu pokarmowego. Błonnik wpływa m.in. również na ograniczenie wchłaniania
węglowodanów oraz cholesterolu z pożywienia, ponadto wypełnia żołądek zapewniając
uczucia sytości na dłużej. Dlatego ważne jest, aby sięgać po produkty, które go
zawierają. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi ok. 19 g.
Nie musisz od
razu decydować się na szpinak. Wystarczy, że pięć razy dziennie sięgniesz po witaminową
przekąskę: jabłko, pomidor, banan, kiwi, czy sałatka warzywna . Spróbuj
zmiksować w swoich posiłkach jak najwięcej spośród tych odżywczych produktów. Szybko
przekonasz się, że daty, wzory i trudne angielskie słówka zapamiętują się
niemal same!